UTSOLGT PÅ ALT! MYE SOL OG VARME I APRIL OG MAI KAN GI FØRSTE HONNING I 2025 (SELJE- OG SKOGSBÆRHONNING)
Bier, trekkplanter, birøkten mv
Artig å treffe på en bie med en slik fin nese :-) Her på vendelrot. Nei, det er nok bare forfoten som stikker fram, dekket av pollen. Sugesnabelen kan tydelig ses.
Vi lar reddikene blomstre, hvilket de gjør hele sommeren. Biene elsker blomstene som gir masse nektar. Planten blir skikkelig stor, men ikke så veldig pen og vokser i alle retninger. Men hver reddikplante produserer hundrevis av blomster som blir knallgode frøbelger med fin smak av reddik. Anbefales!
Blåknapp er den planten biene (og humlene, blomsterfluene etc) liker aller best hos oss. Den er i bøker angitt å ha lavt nektarinnhold, men tviler på at det kan være riktig så aktiv som biene er her uten å sanke pollen. Den kommer litt sent, gjerne i august. Da er det normalt store mengder røsslyng så dette blir kun et bittelite innslag i honningen.
Mye blomstring på tyttebærene den 27. august 2020 på en av øyene utenfor bigården... hadde vært artig med tyttebær-honning på høsten. Det var en del humler som var på disse. Men biene holdt seg godt med lyngen som blomstret kraftig da.
Glinser i honning her. I august 2020 er det så bra vær at husbiene har problemer med å ta unna all nektaren fra trekkbiene. Biene mellomlagrer nektaren på veggene på innsiden av bikuben. Forsegling får vente til "innevær".
Bier på Sotra har ofte god tilgang til fjæresteiner og svaberg. Vi har en teori om at biene her henter salter, mineraler mv som de bruker til ulike formål. Her er et bilde tatt sommeren 2020 like nedenfor bikubene hvor noen av dem jobber fælt i en liten sjøvannspytt.
Honning av gråstein! Gråfjellene og -bergene på Sotra er viktige for et tynt jordlag, god drenering og surhet i jorden, igjen avgjørende for at lyng kan avgi mye nektar og derav honning. Selve berggrunnen er også viktig for honningens aroma. Ulik berggrunn, jordsmonn og klima gir - som vin - ulike smaker på nektaren. Derfor vil honning fra ulike steder alltid variere i smak, selv om det er samme trekkplante. Alle bikuber trekker også inn ulike mengder av ulik flora, som også påvirker smaken.
En del flekker med fin purpurlyng på Bruane ved bigården i august. Gir visstnok verdens beste honning. Hundrevis av slike tuer i nærheten. Biene er veldig aktive på disse gjennom hele juli men også når røsslyngen kommer i blomst i betydelig større mengder i august
Høsting av sommerhonning 30. juli 2022, en god uke før lyngtrekket normalt begynner. Hetebølger i Europa og kuldebølge på Sotra denne sommeren. Med alt regnet som falt hos oss var det ikke mer igjen til Europa som nærmest tørket bort. Men det ble litt sommerhonning likevel mellom regnbygene. Høstet i snitt ca 13 kg pr kube. Inneværet har i det minste spart mange bier livet (ja de dør fort når de flyr mye), Disse biene er nå i stedet klar til lyngtrekket dersom sol og varme skulle komme i august.
Honning er tunge saker! Har tenkt på å binde et tau mellom bigården og båten på bildet, og sende 15-20 kilos honningkasser rett ned i båten på en trinse. Noe sier meg at noe kan gå galt. Vil kassene f.eks. bremse opp av seg selv? Neppe. Vil et bremseopplegg fungere? Kanskje like greit at det blir med tanken.